Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Grecki gyros – przepis domowy

Kalispera!! Przyznam się wam szczerze, że od czasów kwarantanny totalnie NIC nie zamówiliśmy. Codziennie gotujemy sami, wymyślamy różne przepisy, które możecie zobaczyć na stories. Jestem dla nas pełna podziwu, bo w 'normalnych’ czasach… Jadaliśmy w tawernach przynajmniej raz w tytodniu.
Ostatnio stęskniłam się za typowym greckim fastfoodem – gyrosem. Zamiast zwyczajnie zamówić, mój grecki szef kuchni stwierdził, że przecież możemy zrobić sami! Bardzo nam smakowało dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem na domowego gyrosa.

Składniki:
– 600 gr trybowanych udek z kurczaka
– 200 gr jogurtu
– 80 ml oliwy
– sok z połowy cytryny
– sól, zmielony czosnek, kolendra, ostra papryka, kmin, pieprz, rozmaryn, słodka papryka, pieprz cayenne
Do miski dodajemy jogurt, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Łączymy je ze sobą i mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy udka z kurczaka i odstawiamy je na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy 'stojak’. Bierzemy połowę cebuli i wbijamy patyczek od szaszłyków. Na patyk nabijamy udka tak, aby nasz stojak utrzymał równowagę. Na sam koniec dodajemy grubszy plaster pomidora.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Mięso przykrywamy najpierw papierem do pieczenia, a potem folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i papier. Gyrosa wstawiamy z powrotem do piekarnika do czasu aż się zarumieni (20-30minut). W międzyczasie przygotowujemy sałatkę grecką, tzatziki i podpiekamy pity (mogą być bez oliwy z solą i oregano).

Mamy dwie opcje podania:
– merida – na talerzu gdzie wszystkie składniki są obok siebie
– gyros w picie – wszystkie składniki wkładamy do pity, dodajemy plaster cebuli, pomidora oraz frytki.
Najlepiej komponuje się z zimnym piwkiem Alfa, Mythos, Vergina lub winem. Smacznego!
Grecki Gyros
13 kwietnia 2021 Greckie przepisy Matiego Uczta po grecku
No Comments
greckie gyrosgreckie jedzeniegreckie przepisygyrosgyros przepisjedzeniejedzonkoprzepisprzepisy

Język grecki

Garidomakaronada - makaron z krewetkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 184
  • 255
  • 138
  • 88 897
  • 371 861
  • 1 888
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.