Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Lokalne produkty Paros – wina Moraitis

Każdy region w Grecji ma swoje własne wyroby, którymi chce zdobyć serca nie tylko turystów, ale też mieszkańców Grecji. Dlatego też dziś zabieram Was do winnicy Moraitis, która znajduje się w miejscowości Naoussa na wyspie Paros. Lokalne wina, to jeden z najlepszych pomysłów na pamiątkę.
Zanim jednak przejdziemy do opisu moich ulubionych win, opowiem Wam trochę o tym miejscu.
Winnica została oficjalnie otwarta w 1910 roku. Dopiero w 1967 pierwsze wina trafiły na sklepowe półki, jako jedyne pochodzące z Paros.
Winnica rodzi rocznie 140 ton winogron, dzięki czemu powstaje 500.000 kilogramów wina! Moraitis stał się na tyle sławny, że jego produkty chętnie kupowane są przez zagranicznych konsumentów. Najwięcej butelek wysyła do Kanady, Ameryki czy krajów Europy.
20181010_155425
Winnica posiada małe muzeum, w którym możecie zobaczyć tradycyjne przybory, które wykorzystywano do produkcji wina. Mnie bardzo przypadła do gustu możliwość degustacji win wraz z ich omówieniem. W październiku 2018 roku cena tej przyjemności była w granicy 12 euro za 6 win, a 17 euro za 9.
20181010_155609
Jeśli któreś z nich przypadnie Wam do gustu, możecie od razu się w nie zaopatrzyć.  Żeby ułatwić Wam wybór, podaję poniżej kilka moich propozycji:
– Malvasia Paros – białe, słodkie wino ze szczepu Monemvasia. Winogrona zbiera się w pierwszej połowie września i zostawia do wysuszenia przez 15 dni na słońcu, aby wycisnęły swoją naturalną słodycz. Dojrzewa 4 lata we francuskich beczkach. Ma ciemny brązowo złocisty kolor. Da się wyczuć smak moreli, brzoskwini, rodzynek i miodu, karmelu i orzechów.
Najlepiej smakuje z ostrymi serami, orzechami, owocami i słodkim deserem. Serwować w temp. 8-10 stopni.
20181010_174842
– Paros Reserve – czerwone wytrawne wino w 75% ze szczepu Mandilaria, 25% Monemvassia. Dojrzewa 16 miesięcy we francuskich beczkach i co najmniej 8 miesięcy w butelkach. Jasny, żywy, rubinowy kolor. Czekolada połączona z czarną wiśnią i z widocznym zapachem śliwki i wanilii.
Najlepiej smakuje z dziczyzną, czerwonym mięsem lub ostrymi serami. Serwować w temp. 18-20 stopni.
– Estate Paros– białe, wytrawne ze szczepu Monemvassia. 80% wina jest fermentowane w stalowym zbiorniku, gdzie przez 6 miesięcy dojrzewa. Pozostałe 20% dojrzewa przez 6 miesięcy we francuskich beczkach.  Żółto – złocisty kolor, intensywny aromat cytrusów i owoców egzotycznych.
Najlepiej komponuje się z rybą z grilla, homarem, makaronem z łososiem, kurczakiem, a także z dojrzałymi i ostrymi serami. Serwować w temp. 11-12 stopni.
– Amma – słodkie, czerwone. Wytwarzane w 50% ze szczepów Aidani Mavro oraz 50% z Mandilaria. Produkowane w drugiej połowie wrześnie z winogron, które przeleżały 18 dni na słońcu aby wydobyć z nich intensywny aromat. Żywy, czerwony kolor z posmakiem czerwonych wiśni, śliwek, rodzynek i przypraw.
Najlepiej smakuje z gorzką czekoladą, orzechami. Podawane przeważnie jako wino deserowe. Serwować w temp. 12-14 stopni.
20181010_174852
– Estate Assyrtiko – białe, wytrawne. Produkowane w 100% ze szczepów Asyyrtiko. Fermentacja przebiega w stalowych beczkach, w niskiej temperaturze przez 8 tygodni. Kwiatowy i cytrusowy zapach.
Najlepiej smakuje z grillowaną rybą, owocami morza, ostrygami a także białym mięsem i wieloma daniami kuchni azjatyckiej. Serwować w temp. 8-10 stopni.
20181010_174839
Poniżej podaję stronę internetową, adres, a także numer telefonu. Na degustację, w sezonie, najlepiej jest zarezerwować stolik wcześniej.
STRONA INTERNETOWA:  http://moraitiswines.gr/ta-krasia-mas/
ADRES: Epar.Od. Naoussas-Marpissas, Naousa 844 01
NR TELEFONU: +30 2284051350
Jak wiadomo, do wina najlepiej jako przystawka smakuje ser, więc w następnym wpisie pojawią się sery Paros! 😀 A jest naprawdę w czym wybierać i o czym pisać… 😉
27 stycznia 2019 Ciekawostki Uczta po grecku Wskazówki turystyczne Wyspa Paros - Cykladzka Piękność
2 komentarze
alkoholeciekawostkicykladyfoodgrecka wyspainformacjepamiątka z parospamiątkiparosparos wyspapodróżpodróżepodroznikpostprzewodnikprzygodapysznosciwina greckiewinowycieczkawypoczynekwyspawyspy cykladzkiewyspy greckie

Archiloch z Paros - wulgarność czy poezja?

Kalavrita - dwudniowy citybreak

  1. Pingback: 10 powodów dla których warto odwiedzić Paros – Kochając Grecję
  2. Pingback: Pomysł na pamiątkę z cykladzkiej wyspy Paros – Kochając Grecję
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 185
  • 255
  • 138
  • 88 898
  • 371 862
  • 1 888
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.