Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Greckie alkohole

W starożytności greccy bogowie pili nektar, który miał im zapewnić nieśmiertelność. Może coś po nich Grekom zostało, ponieważ są uważani za jeden z długowiecznych narodów. Czyżby dzisiejszym odpowiednikiem nektaru były alkohole, po które Grecy chętnie sięgają? Dzisiaj chciałam przybliżyć Wam trunki, które koniecznie trzeba spróbować, jeśli chcecie dobrze poznać Grecję.
  • Wino – Ellada z niego słynie! Wytrawne, słodkie, półsłodkie… Od wyboru do koloru! Białe najczęściej podawane jest z owocami morza, a czerwone z mięsem. Jeśli nie możemy się zdecydować, zawsze można wziąć różowe :). Jeśli odwiedzicie kilka różnych restauracji spróbujecie wielu win, ponieważ bardzo dużo z nich ma wino własnej produkcji. Co ciekawe w super marketach sprzedawane są często w plastikowych butelkach.
    IMG_20171017_160624604_HDR
  • Ouzo – to napój, który często nie przypada Polakom do gustu, ze względu na anyżowy smak. Zawartość alkoholu jest jednak wysoka – może wynosić nawet do 48%! Najczęściej podaje się z kostką lodu lub po prostu schłodzone. Po dodaniu wody zmienia kolor na mleczny. Grecy uważają, że najlepiej komponuje się z owocami morza.
31870219_1716464238422312_7333257874501533696_n
  • Tsipouro – ja nazywam to „grecką wódką”, ponieważ zawartość alkoholu to około 40%. Wytwarza się je z produktów, które pozostają po produkcji wina, tzw. wytłoków. Tak jak ouzo pije się je z lodem lub rozcieńcza z wodą. Grecy najczęściej wybierają ten trunek do przystawek – oliwek, sera czy sardynek. Tsipouro, w zależności od regionu może mieć inną nazwę. Na przykład na Paros będziecie pytać o degustację soumy.
31870464_1716464221755647_8163713715561037824_n
  • Mastixa – to słodki likier, który tworzony jest z żywicy drzewa rosnącego tylko na wyspie Chios. Nie jest mocny, ma od 20 do 30%. Ma właściwości zdrowotne, często podaje się po posiłku na poprawienie trawienia. W pubach można zamówić drinka z dodatkiem tego likieru. 
  • Metaxa – greckie brandy. Tworzy się ją z destylatu z domieszką wina muskatowego, ziół oraz płatków róż. Może mieć 3, 5 lub 12 gwiazdek. Im więcej, tym jest lepsza jakościowo, ale i droższa. Najczęściej podawana w kieliszku bez żadnych dodatków, ale można też znaleźć kilka przepisów na drinki.31791624_1716467258422010_1762945545132834816_n
  • Rakomelo – to idealny pomysł na zimowe wieczory i chłodne dni. Grecy uważają, że najlepsze rakomelo przygotowują na Krecie z raki i miodu. W Atenach najczęściej dodaje się tsipouro. Podgrzewamy razem z przyprawami – goździkami, cynamonem i miodem.
  • Retsina – to rodzaj wina z domieszką żywicy sosny. Jest bardzo tanie (w super markecie około 1.50 euro) i często uważane za gorszy gatunek wina. Dlatego długo musiałam namawiać Matiego, abyśmy je kupili i spróbowali. Zgodził się pod warunkiem, że ją zmrozimy, bo według niego tylko wtedy nadaje się do picia. Wy możecie spróbować w temperaturze pokojowej, a jeśli nie przypadnie Wam do gustu, zawsze można schować do zamrażarki :).
  • Piwo – mimo, że Grecja z piw nie słynie, latem, kiedy w Atenach jest około 40 stopni, o niczym innym się nie marzy, jak o kuflu tego zimnego trunku. Vergina, Alfa, Mythos, Fix to greckie, jasne piwa, którymi można zaspokoić pragnienie.
20414125_1948563515433294_8953890161289229001_o.jpg

A jeśli macie ochotę poczytać o greckich daniach to zapraszam do innych wpisów:

Wizyta w greckiej tawernie – przystawki

Wizyta w greckiej restauracji – owoce morza
Jedz po grecku – smaki Ellady. Co warto spróbować?
3 maja 2018 Ciekawostki Greckie Napoje Uczta po grecku Wskazówki turystyczne
2 komentarze
alkoholeciekawostkidrinkigrecjagrecka ucztainformacjepamiątka z grecjipamiątkipodróżepostturystykawpiswskazowkiwskazówki turystycznewypoczynekżycie

Wielkanocna Niedziela na wyspie Paros

Sounion - świątynia Posejdona

  1. effka 26 maja 2018 o 21:11 Odpowiedz

    Zdecydowanie wino 🙂 Koniecznie słodkie lub półsłodkie.
    Od 2002r spędzam wakacje w Grecji, w tym przez 8 lat niemal z uporem maniaka na Korfu. Nawet nie masz pojęcia jak się cieszę, że znalazłam Twojego bloga. Będę nadrabiać wszystkie wpisy, gdyż po moim wielkim zakochaniu się w Korfu, udało mi się zakochać w Grecji również mojego męża. I teraz już razem właśnie tam spędzamy swoje wakacje.
    Zapraszam czasem na mojego bloga: https://zapiskiniesforne.blogspot.com/

  2. Pingback: Wizyta w greckiej restauracji – owoce morza – Kochając Grecję
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 101
  • 255
  • 138
  • 88 814
  • 371 778
  • 1 878
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.