Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Dlaczego Grecy 25.03 jedzą dorsza?

Wspominałam wam wczoraj o religijnej części wczorajszego, ważnego dla Greków dnia. Zgodnie z kalendarzem prawosławnym to dzień Zwiastowania Pańskiego. Jest to na tyle ważne i radosne święto, że w tym dniu kościół dopuszcza odstępstwo od postu. Na greckich stołach pojawia się smażony dorsz i skordalia – pasta z czosnku.
Dlaczego akurat dorsz? Szukałam odpowiedzi na greckich stronach internetowych i powiem wam, że się zawiodłam. Oczekiwałam jakieś ciekawostki albo tajemniczej historii… A wytłumaczenie okazało się banalnie proste.
Grecja, oprócz dużego obszaru wyspiarskiego i przybrzeżnego  składa się  z wielu  pięknych górskich wiosek. Jeszcze pod koniec ubiegłego wieku w tych miejscach ryba była luksusem.  Marynowany w soli dorsz prawdopodobnie dotarł do Grecji w XV w. Sól posiada właściwości antybakteryjne – przedłuża okres przydatności do spożycia ryby i umożliwia jej przechowywanie w wyższych temperaturach.  Dzięki temu mógł dotrzeć do wielu górskich miejscowości. Dorsz w Grecji często nazywany jest rybą górską (gr. ψάρι του βουνού) lub… biedny Giannis (gr. Φτωχογιάννης). Jego cena była niska i dzięki temu był dostępny dla wszystkich.
My wczoraj byliśmy u naszych znajomych, bo z okazji święta niepodległości przygotowali to tradycyjne danie! Zjedliśmy dorsza ze skordalia. Okazało się, że na północy Grecji przygotowują je z orzechów. W paście nie było ziemniaków. Na wspomnienie o chlebie, który dodaje się do skordalia w niektórych rejonach, moi znajomi krzywili się z niesmakiem.
Nam smakowała ich wersja, ale prawda jest taka, że najlepsze skordalia (z ziemniaków) robił dziadek Matiego. Ten smak pozostanie ze mną na zawsze…  My ciągle zabieramy się z Matim za zrobienie tej pasty, ale… jakoś nam nie wychodzi. Jak zrobimy, to chętnie podzielimy się przepisem.
26 marca 2021 Ciekawostki Greckie zwyczaje
No Comments
dorszgreckie ciekawostkigreckie jedzeniegreckie obyczajegreckie tradycjegreckie zwyczajegreckie życieskordalia

200 lat niepodległości

Smażone krewetki - przepis

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 76
  • 311
  • 179
  • 93 341
  • 376 775
  • 2 107
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.