Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Mousaka – przepis

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami naszym przepisem na jedno z  najbardziej znanych greckich dań, które nazywa się mousaka. My robiliśmy ją po raz pierwszy i wyszła pyszna, a nawet powiem wam, że najlepsza jaką jadłam!
Kiedyś na początku naszego związku wpadłam na pomysł zrobienia mousaki sama… Ale jak Mati przyszedł i ją zobaczył, to stwierdził że „obiad jest dobry, ale z mousaka to nie jest” 😂. Smutno mi się trochę zrobiło i tego dania już nigdy więcej nie zrobiłam… Dopiero w niedzielę, pod czujnym okiem Matiego wspólnie ją zrobiliśmy i nie żałuję! Na pewno będziemy robić częściej. Przepis podaję poniżej:
– 2 bakłażany,
– 6-8 ziemniaków
– 600 gr mięsa mielonego wołowego
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– pomidory z puszki (lub świeże)
– szklanka czerwonego wina
– ok. 600-700 ml mleka
– 150 gr mąki
– 100-150 gr masła
– parmezan lub ser graviera
– 2 żółtka
– przyprawy: sól, pieprz, gałązka cynamonu, cukier, gałka muszkatołowa, tymianek
Bakłażany i ziemniaki kroimy w plasterki. Te pierwsze posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut żeby puściły wodę. Następnie przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i tymiankiem (bakłażanów drugi raz nie solimy). Wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Ziemniaki będą gotowe, gdy się zarumienią (po ok. 40 minutach) a bakłażany po około 30 minutach. Czekamy aż ostygną i układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, bakłażan, ziemniaki, bakłażan.
W między czasie przygotowujemy mięso. Cebulę i czosnek drobno kroimy (można użyć blendera) i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, które doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już będzie usmażone zalewamy je czerwonym winem. Kiedy odparuje, dodajemy pomidory z puszki. Sos musi mieć gęstą konsystencję, więc lepiej dodać mniej (u nas była to jedna puszka i w zupełności wystarczyło). Dodajemy cynamon, sól pieprz (może być też cayenne) i trochę cukru. Zostawiamy na małym ogniu ok. 30 minut, aby mięso zrobiło się miękkie. Gdy już będzie gotowe, dodajemy sos do naczynia żaroodpornego i przygotowujemy sos beszamelowy.
Roztapiamy masło, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką. Powoli dodajemy mleko, tak aby nie porobiły nam się grudki i wszystko razem mieszamy ok. dziesięć minut. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy gałkę, ser (parmezan lub graviera), pieprz oraz żółtka. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można posypać dodatkowo beszamel serem oraz bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na ok. 30 minut, tak aby beszamel nabrał koloru. I mousaka gotowa! 😀 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! 🙂
Mousaka
24 marca 2021 Greckie przepisy Matiego Uczta po grecku
No Comments
greckie daniagreckie jedzeniegreckie przepisymousakamousaka przepisprzepisprzepisy

Kako Mati - rzucanie uroku

200 lat niepodległości

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 185
  • 255
  • 138
  • 88 898
  • 371 862
  • 1 888
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.