Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Papoutsakia – przepis

Kalispera Kochani!! W Grecji bardzo często i chętnie je się warzywa. Przygotować je można na wiele sposobów. Dziś podam Wam przepis na naszą wersję 'papoutsakia’ – bucików, czyli pieczonych bakłażanów faszerowanych mięsem. W innej wersji jest jeszcze sos beszamelowy, ale my z Matim dodajemy tylko ser.

Składniki:
– 3/4 bakłażany,
– pomidory świeże lub w puszce
– 0.5 kilo mięsa wołowego
– oliwa
– czosnek
– cebula
– sól, pieprz, oregano, tymianek, cukier, cynamon, rozmaryn
Bakłażany nacinamy w kratkę. Posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.
W między czasie przygotujemy sos pomidorowy. Podsmażamy cebulę, czosnek. Dodajemy mięso i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano (ponoć tylko ja dodaje oregano, Mati tak twierdzi) Jak już się usmaży dodajemy pomidory. Sos również przyprawiamy. Mati dodaje cukier oraz cynamon, aby sos był bardziej słodki. Ale kazał mi napisać, że tylko zimą, bo latem w Grecji pomidory są tak słodkie, że nie potrzebują cukru.
Wszystko razem gotujemy ok. 30 minut.
Jeśli bakłażany są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i łyżeczką wyjmujemy nadmiar miąższu. Resztę ugniatamy uważając by nie zrobić żadnej dziury. Dodajemy farsz, posypujemy serem. U nas często jest to Mix – graviera i cheddar.
Mati kazał dodać, że nie poleca fety, bo się nie topi. Wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut i gotowe!
P. S. Zawsze jak pytam Matiego o przepis to podaje mi go nawet w najdrobniejszym szczególe, żeby Wam dobre danie wyszło. To się nazywa kucharz z powołania 😄😄.

Smacznego! Kali oreksi!

17 marca 2021 Greckie przepisy Matiego Uczta po grecku
No Comments
grecka ucztagreckie daniagreckie jedzeniegreckie przepisypapoutsakiaprzepisprzepisy

Erechtejon - świątynia na Akropolu

Greckie filotimo

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 98
  • 255
  • 138
  • 88 811
  • 371 775
  • 1 877
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.