Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Tradycyjne dania Paros

Mieszkańcy Paros od wieków korzystali z darów, które dawała im natura. Dlatego najważniejsze w dzisiejszej kuchni są warzywa. Xorta – jadalne trawy, grzyby, kapary, oregano, bazylia, a w wiosce Lefkes nawet ślimaki! Mięso w przeszłości było towarem deficytowym i rzadko lądowało na stole. Wokół morze, dlatego też często ryby i owoce morza były motywem przewodnim posiłków. Dzięki zaradności i pomysłowości greckich Pań domu, dania które przygotowały zawsze były pełnowartościowe. Dzięki niekonwencjonalnym połączeniom stworzyły unikalne smaki. Dziś my możemy je naśladować i cieszyć nasze podniebienia. Poniżej podaję kilka tradycyjnych potraw, które koniecznie musicie spróbować będąc na Paros!
  • Ślimaki w sosie pomidorowym – o święcie ślimaków możecie przeczytać w tym wpisie.
  • Sałatka grecka z serem mizithra
  • Zielona fasola z sosem skordalia (ubite ziemniaki z czosnkiem, oliwą i octem)
  • Karfa – jadalnia zielenina, sezonowa, można jej spróbować najczęściej w kwietniu
  • Zupa z Ciecierzycy
  • Ryby – głównie makrela, płaszczka, dorada
  • Owoce morza – ośmiornice, krewetki, kalmary, małże
  • Jeżowiec
  • Okra w sosie pomidorowym z serem feta
  • Gouna – To sposób przyrządzenia ryby, który polega na obtoczeniu jej w soli i oregano, a następnie pozostawieniu na słońcu na kilka dni. Dopiero później zaczynamy grillowanie. Najczęściej przyrządzane ryby to Kolias, makrela czy pelanida.
    Wpadli na niego rybacy, którzy podczas połowów nie mieli ze sobą lodówek. Dzięki takiemu przyrządzeniu mogły dotrwać do powrotu na ląd. 
  • Rafiolia – słodki pierożek z serem mizithra, miodem, cynamonem
  • Suszone figi z sezamem
Na Paros możemy znaleźć mieszankę sztuki kulinarnej ze wszystkich wysp cykladzkich. Dania pieczone w piekarniku, drewnianym piecu lub przygotowane w najprostszy sposób – po prostu wysuszone na słońcu. Kuchnię charakteryzuje prostota. Przyprawy to najczęściej oregano, bazylia, cytryna, rozmaryn. Wszędzie obecna jest oliwa z oliwek i ocet winny. I to jest chyba w tym wszystkim najpiękniejsze, że tak naprawdę niewiele potrzeba nie tylko do zaspokojenia głodu, ale do stworzenia naprawdę pysznego dania.
A co ja bym Wam polecała spróbować? Na przystawkę poproście o tradycyjne sery – ksinomizithra lub graviera, a także oliwki. Jak będziecie w Lefkes, koniecznie zamówcie ślimaki w sosie pomidorowym. W stolicy wyspy Parikii rozkoszujcie się daniami z owoców morza – rybami, krewetkami, kalmarami. Oczywiście, jeśli najdzie Was ochota na mięso to jak najbardziej zachęcam do spróbowania jagnięciny. A na deser? Jogurt z tradycyjnym miodem. I po takiej uczcie jestem pewna, że nawet ten, który twierdzi, że kuchnia grecka jest niejadalna zmieni zdanie i zakocha się na zabój…
23 czerwca 2019 Ciekawostki Uczta po grecku Wskazówki turystyczne Wyspa Paros - Cykladzka Piękność
No Comments
ciekawostkicykladyfoodgrecka ucztagrecka wyspagreckie ciekawostkigreckie jedzenieinformacjejedzeniejedzonkokocham grecjęparosparos wyspapodróżpodróżepodroznikporadnikprzewodnikprzysmakitradycjeturystykawakacjewpiswskazówki turystycznewycieczkawypoczynekwyspawyspy cykladzkiezwiedzanie

Greckie rozumienie prawa

Greckie podejście do życia

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 185
  • 255
  • 138
  • 88 898
  • 371 862
  • 1 888
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.