Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Wizyta w greckiej restauracji – owoce morza

Grecy jako naród z bezpośrednim dostępem do morza często korzystają z jego uroków. Ryby czy owoce morza bardzo często pojawiają się na stole nie tylko jako dania główne, ale tez jako przekąski. Postanowiłam dzisiaj opisać kilka najważniejszych dań. Zanim jednak do tego przejdę, dam Wam dobrą radę – owoce morza najlepiej próbować jest na wyspach, w restauracjach nadmorskich. Mieszkam w Atenach, pracowałam w greckiej restauracji i wiem, że tutaj głównie sprzedaje się mrożone owoce morza. Dlatego, jeśli chcecie poczuć ich prawdziwy smak, udajcie się na jedną z greckich wysp.
Zaczynamy od przystawek. Uwaga! Możecie zgłodnieć!
– ryba gavros (gr. ΓΑΥΡΟΣ). Zazwyczaj podawana w zalewie z oliwy, octu, soli, czosnku i ostrej papryczki. Gavros może być podany w innej formie – παστος czyli gavros zaprawiony w soli. Przed podaniem obmywa się sól i dodaje cytrynę oraz oliwę.
43185857_309417636514463_5462148465691721728_n
– Jeżowiec (gr. ΑΧΙΝΟΣ) w zalewie z oliwy i cytryny. Najczęściej podawany w dobrych tawernach z owocami morza.
44389116_2210006349289008_2501583682712633344_o
– Sardela (gr. ΣΑΡΔΕΛΑ) czyli sardynka europejska  – zazwyczaj podawana grillowana lub z piekarnika,
43234167_318328095416242_6401823027281002496_n
– Maridaki / Atherina / Gopaki (gr. ΜΑΡΙΔΑΚΙ/ ΑΘΕΡΙΝΑ / ΓΟΠΑΚΙ) – małe rybki, które najczęściej smaży się na oliwie obtoczone wcześniej w mące. Pamiętajcie, żeby polać je sokiem z cytryny!
IMG_20170227_183527692
– Taramosalata (gr. ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ) – czyli pasta z ikry.
– Kalmary (gr. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ) – smażone bądź grillowane. Mniejsze lub większe… Od wyboru do koloru!
IMG_20170623_144330903
Uff… Przebrnęliśmy przez przystawki. Taki wybór, a gdzie jeszcze miejsce na dania główne! Gdybym miała opisywać Wam wszystkie ryby, które można zjeść w Grecji, to nie starczyłoby mi czasu ani życia :D. Dlatego postanowiłam podać Wam kilka najczęściej spotykanych. W większości ryby w Grecji podaje się grillowane z sosem:  z oliwy, cytryny i soli, ale możecie też znaleźć przygotowane w piekarniku z dodatkiem cebuli, pomidorów i czosnku. Oto kilka podstawowych:
– labraks (gr. ΛΑΒΡΑΚΙ tzw. Okoń morski),  tsipoura ( gr. ΤΣΙΠΟΥΡΑ Dorada), Fangri (gr. ΦΑΓΚΡΙ ),  sinagrida ( gr. ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ kielec właściwy), milokopi (gr. ΜΥΛΟΚΟΠΙ umbryna iberyjska),  lithrini (gr. ΛΥΘΡΙΝΙ morlesz szkarłatny), mparmpouni (gr.ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙ barwena), sfirida (gr. ΣΦΥΡΙΔΑ  granik szary).
Jeśli macie ochotę na wspomnienie naszego Bałtyku, polecam zamówić (gr. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ) mpakalarios, czyli morszczuka! To ryba, którą najczęściej podaje się smażoną choć czasem też możecie znaleźć przygotowaną w piekarniku z  z ziemniakami i pomidorami.
Wybór jest tak duży, że trudno się zdecydować na konkretną rybę. Nic straconego! Możecie zapytać kelnera, czy w danej psarotawernie (restauracji specjalizującej się w owocach morza) możecie zamówić zupę rybną, w skład której wchodzi kilka gatunków ryb.
Przetrwaliśmy ryby… Przejdźmy teraz do mojej ulubionej części, czyli owoców morza. Zaczniemy od krewetek.  Małe krewetki najczęściej podaje się obtoczone w mące i smażone na gorącej oliwie. Gotowe danie doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Królewskie krewetki podaje się grillowane, ale też w połączeniu z makaronem w sosie pomidorowym (gr. ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Garidomakaronada) czy w sosie saganaki (gr. ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ser feta i sos pomidorowy)
Teraz przyszedł czas na małże (gr. ΜΥΔΙΑ).  Tutaj wszystko zależy od gustu kucharza. Oto kilka propozycji: w sosie pomidorowym, sosie winnym, musztardowym, cytrynowym.
IMG_20170227_183524959
Kiedy pracowałam w restauracji, często przychodzili nasi rodacy z zamiarem spróbowania ośmiornicy (gr. ΧΤΑΠΟΔΙ) Idealnie zrobiona rozpływa się w ustach, jeśli jest źle zrobiona będziecie mieli uczucie, że jecie gumę. Dlatego tak ważne jest, aby trafić do dobrej tawerny. W jaki sposób przygotowywana jest ośmiornica? Najczęściej grillowana, ale możecie też spróbować na przykład w zalewie octowej. Zazwyczaj podawana jest jedna odnoga lub kilka mniejszych.
15895495_1841364259486554_4765712699226952553_o
Co jeszcze polecam? Mątwę (gr. ΣΟΥΠΙΑ) z grilla. To taki dziwny głowonóg, który w sytuacji zagrożenia wyrzuca z siebie czarną substancję. W bardzo dobrych greckich tawernach możecie spróbować risotto właśnie z dodatkiem sepii.
To tyle jeśli chodzi o owoce morza.. Teraz wypadałoby coś do nich wypić! Grecy zazwyczaj zasiadają do uczty z kieliszkiem białego, wytrawnego wina, ale też i ouzo – wódka anyżowa też jest chętnie przez nich wybierana. Wrzucamy do niej kostkę lodu, dolewamy trochę wody i gotowe! A o innych greckich alkoholach możecie poczytać tutaj:

Greckie alkohole

10 lutego 2019 Ciekawostki Uczta po grecku Wskazówki turystyczne
2 komentarze
ciekawostkifoodgrecjagrecka ucztagreckiegreckie ciekawostkigreckie jedzeniegreckie zwyczajeimprezainformacjejedzeniejedzonkokocham grecjękolacjaobiadowoce morzapo greckupodróżpodróżepodroznikpolka w grecjipółwysep peloponezporadnikposiłekposiłkipostrestauracjarestauracjesmaki grecjitawernawskazowkiwycieczkawyjazdwypoczynekżycie

Jaskinia Jezior Cave of Lakes - Kastria

Kolejka Odontos - magiczna podróż wśród przyrody

  1. materatz 10 lutego 2019 o 17:29 Odpowiedz

    Ja zapamiętałem Mątwę ze szpinakiem którą z powodzeniem odtwarzam w Polsce.Do kupienia w Makro świeża głowa paski po
    około 18 zł/kg odnóża mrożone po ok.30 zł/kg

  2. Pingback: Rodzaje tawern w Grecji – Kochając Grecję
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 0
  • 254
  • 140
  • 88 967
  • 371 931
  • 1 898
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.