Blog dla miłośników Grecji!

Blog dla miłośników Grecji!

Wizyta w greckiej tawernie – przystawki

Przeglądając katalog w greckiej tawernie można dostać zawrotu głowy.  Całą stronę zajmuje menu tylko z przystawkami! Dlaczego? Mieszkańcy Ellady chętnie sięgają po tzw. Mezedes, czyli przekąski. Słowo wywodzi się z języka perskiego i oznacza smak. Są to małe porcje, ponieważ nie mamy się nimi najeść. One dopiero mają „otworzyć nam apetyt”, w oczekiwaniu na danie główne.
Najbardziej znane w Polsce meze to tzatziki. Jednak uwierzcie mi, Grecja jest bogata w wiele innych smaków, które moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować! Dlatego w dzisiejszym poście postanowiłam opisać najważniejsze z nich. Mam nadzieję, że jesteście po śniadaniu, bo będzie można zgłodnieć! Zaczynamy:
– Tzatziki (gr. Τζατζίκι)– jogurt grecki, ogórek, czosnek, oliwa, ocet
IMG_20180408_140602
– Tirokafteri / Tirosalata (gr. τυροκαυτερή, τυροσαλάτα) – ser feta z ostrą papryką
23592264_1998218007134511_6135075600048830456_o
– Ntolmades (gr. ντολμάδες) – „gołąbki” z liści winogron z farszem z ryżu
28514555_2047972922159019_4466463802606135812_o
– Melitzanosalata (gr. μελιτζανοσαλάτα) – dip z pieczonych bakłażanów. Idealny dodatek do mięs, ale też jako pasta do posmarowania chleba.
 39042057_2165739830382327_5629017170731073536_o
– ser saganaki (gr. σαγανάκι) – smażony twardy, owczy ser typu graviera/kefaloturi. Najlepiej smakuje polany sokiem z cytryny na ciepło
42526366_240410759986722_3195889554410176512_n
– Keftedes (gr. κεφτέδες) – coś na wzór kotlecików. Mogą być naprawdę różne – z pomidorów, z mięsem, z cukinią, z serem itd… Tak naprawdę wszystko zależy od regionu i humoru kucharza
46503865_2225626411060335_6860051494658375680_o.jpg
– Oliwki (gr. ελιές)
24831136_2006766459612999_240407991163542890_o.jpg
– Fava (gr.Φάβα) – pasta z grochu podawana z oliwą z oliwek i cebulą
46493143_2224966447792998_458466009133613056_o.jpg
– Kolokithakia (gr. κολοκυθάκια)– cukinia obtoczona w mące i smażona na oliwie z oliwek
34693941_2099639786992332_2633045012371210240_o
– Spanakopita/Tiropita (gr. σπανακόπιτα/ τυρόπιτα) – Grecy zazwyczaj jedzą je na śniadanie, jednak w niektórych restauracjach możecie na przystawkę zamówić nieduże kawałki pity z farszem np. z sera, szpinaku, kurczaka…

– Pasturmadopitakia  (gr. Παστουρμαδοπιτάκια) – pita z suszoną wołowiną
41173927_2184341785188798_122481317546819584_o.jpg
–  Mpugiourdi (gr. μπουγιουρντί) – Zazwyczaj dodaje się greckie sery, pokrojone pomidory, cebule, ostrą paprykę, oliwę, pieprz, oregano.
39442257_2171103163179327_61116547103457280_o.jpg
–  Feta (gr. φέτα) – ser owczy zapiekany w piekarniku z pomidorami i ziołami
23916275_2002118510077794_709238537038042617_o.jpg
– Skordalia (gr. σκορδαλιά) – gęsty sos z ubitych ziemniaków, czosnku, oliwy
19679350_1934951266794519_1555013851186640087_o
– Sałatka grecka (gr. χωριάτικη) – po tzatziki, druga najbardziej znana przystawka. Co wchodzi w jej skład? Na pewno nie sałata! Pomidor, ogórek, cebula, oliwki, kapary, papryka, feta, oliwa z oliwek i oregano.
20645291_1953151894974456_5286021057211891212_o
– Ntako (gr. ντάκος) – Sałatka, której podstawą jest kruchy chleb, świeże pomidory, oliwa z oliwek oraz ser: ksinomizithra lub feta.
42471934_490682978076277_3048930440854372352_n
-Xorta – jadalna „trawa”. Niech nazwa Was nie przeraża, to danie jest naprawdę bardzo dobre! Podawane polane sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
24883518_2008197039469941_8081082300415920669_o
– Buraczki – pocięte w grubsze kawałki, polane oliwą z oliwek, czasem z dodatkiem sosu jogurtowego
46387258_598097260608028_6187832689849008128_n
– Ośmiornica (gr. χταπόδι) – najczęściej grillowana, ale czasem można też dostać w zalewie octowej lub winnej
15895495_1841364259486554_4765712699226952553_o.jpg
– Gavros  marinatos (gr. γαύρος μαρινάτος). Sardynka Europejska. Zazwyczaj podawana w zalewie z oliwy, octu, soli, czosnku i ostrej papryczki. Gavros może być podany w innej formie – παστος czyli gavros zaprawiony w soli. Przed podaniem obmywa się sól i polewa sokiem z cytryny oraz oliwą
43185857_309417636514463_5462148465691721728_n.jpg
– Sardela (gr. σαρδέλα) czyli Sardynka europejska  – zazwyczaj podawana grillowana lub z piekarnika
43234167_318328095416242_6401823027281002496_n
– Maridaki / Atherina / Gopaki (gr. μαριδάκι/αθερίνα/γοπάκι) – małe rybki, które najczęściej smaży się na oliwie obtoczone wcześniej w mące. Pamiętajcie, żeby polać je sokiem z cytryny przed zjedzeniem!
IMG_20170227_183527692
– Taramosalata (gr. ταραμοσαλάτα)– pasta z ikry rybiej
17039410_1869260203363626_1714871898623509815_o
Wszystkie te przystawki zazwyczaj podaje się z chlebem lub pitą, która na stół dociera jako pierwsza, często nawet przed napojami! Grecy nie potrafią zjeść obiadu bez chleba. Pojawia się zawsze, i w tawernie, i w domu. Często wprowadza Nas to w zaskoczenie, bo przecież chleba nie zamawialiśmy, a jednak został nam przyniesiony. To tyle jeśli chodzi o przystawki. Których z nich próbowaliście, a które jeszcze przed Wami?
Jeśli ktoś z Was ma ochotę poznać inne smaki Grecji, to zapraszam do innych wpisów:

Greckie alkohole

Wizyta w greckiej restauracji – owoce morza

Jedz po grecku – smaki Ellady. Co warto spróbować?
25 listopada 2018 Ciekawostki Uczta po grecku Wskazówki turystyczne
3 komentarze
ciekawostkifoodgrecjagreckagrecka salatkagrecka ucztagreckiegreckie ciekawostkigreckie jedzeniegreckie obyczajegreckie tradycjegreckie zwyczajegreckie życieinformacjejedzeniejedzonkokocham grecjękolacjamiastoobiadobyczajepo greckupodróżpodróżepodroznikposiłekposiłkipostprzekąskiprzewodnikprzygodaprzysmakirestauracjesmaki grecjiwakacjewypoczynekzwyczajezyc po greckużycieżycie po grecku

Historie dnia codziennego - żeberka wieprzowe - to można jeść?

Skiathos - perełka na Sporadach

  1. Ewa B 25 listopada 2018 o 15:32 Odpowiedz

    Ja bardzo lubie kuchnie grecka i nie mogie potwierdzic ze jest uboga w rodzaju dan.Jest ich wiele i sa smaczne.Jednak nawet mnie zdaza sie nie siegac po wszystkie bo nie wszystko przypada mi do smaku.W naszej rodzinnej kuchni tez sa potrawy ktore nam nie smakuja.Zanim ktos stwierdzi ze grecka kuchnia jest nie smaczna to nich najpierw sprobuje wszystkiego w dobrych restauracjach i tawernach.Potem niech osadzi.W zeszlym roku w Atenach trafilam na tawerne jak i imbis, ktore nie byly prowadzony przez Grekow tylko Albanow i Arabow.Wszyscy oni sa do siebie bardzo podobni i trudno odroznic.My tej roznicy nie widzimy i jestesmy pewni ze jedlismy u Greka.Pozdrawiam.

  2. Pingback: Kochając Grecję
  3. Pingback: Wizyta w greckiej restauracji – owoce morza – Kochając Grecję
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Szukaj

Moje wywiady

Dzień dobry TVN – Za co Polacy kochają Grecję

Pytanie na Śniadanie

Greckie święto w czasie pandemii

Polskie święta okiem Greka

Kategorie

  • Ateny – wydarzenia (17)
  • Ciekawostki (260)
  • Grecja Północna (2)
    • Saloniki (1)
  • Greckie Napoje (8)
  • Greckie przepisy Matiego (15)
  • Greckie wesele (6)
  • Greckie zwyczaje (67)
  • Historia (60)
  • Historie dnia codziennego (80)
  • O mnie (63)
  • Podróże z dzieckiem (1)
  • Półwysep Peloponez (4)
  • Przewodnik po Atenach (34)
  • Riwiera Olimpijska (5)
  • Ślubne przygotowania (13)
  • Uczta po grecku (54)
  • Wielkanoc (6)
  • Wskazówki turystyczne (99)
  • Wyspa Paros – Cykladzka Piękność (38)
  • Wyspy greckie – przewodniki (16)
  • Życie codzienne (162)

Archiwa

Kontakt

Konstancja Szutta

Poznaj ze mną Grecję…

email: kochajacgrecje@gmail.com

Tagi

ateny ciekawostki grecja grecka historia grecka uczta grecka wyspa greckie ciekawostki greckie jedzenie greckie obyczaje greckie tradycje greckie zwyczaje greckie życie grecy grek historia informacje jedzenie kocham grecję opowieści paros podroznik podróż podróże po grecku polka polka w grecji polsko grecki zwiazek poradnik post przewodnik przygoda tradycje turystyka wakacje wpis wskazówki turystyczne wycieczka wypoczynek wyspa zwiazek z grekiem zwiedzanie związek zycie z grekiem życie życie codzienne

  • 0
  • 254
  • 140
  • 88 967
  • 371 931
  • 1 898
  • 319
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.